Na vsebino
×

LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji

LAS s CILjem in LAS Obsotelje in Kozjansko  smo se pretekli teden udeležili  strokovne ekskurzije v Srbiji, na območju LAS Dragačevo - Jelica - Zahodna Morava. Vsi trije omenjeni LAS sodelujemo v skupnem projektu imenovanem PRO-EKO, v katerem želimo na območje slovenskih LAS prenesti odlično prakso liofilizacije, sušenja sadja in zelenjave, ki je pri njih ustaljena praksa, pri nas (nov) trend.

Ekskurzijo smo pričeli  v Čačku in Guči, z ogledom Atomske banje Gornja Trepča, ogledi kmetij, degustacijami lokalne hrane ter druženjem s strokovnimi službami in društvi v regiji.

Naslednja dva dni smo namenili obiskom dobrih praks v Dragačevem, Ariljah, Ivanjicah in Guči. Maline, borovnice, liofilizirano sadje, trubači, združenja kmečkih žena in lokalna kulinarika so glavni poudarki, če želimo v kratkem opisati, kaj vse nam je pripravil organizator Dušan R. Ivanović. 

Preh odhodom proti domu izvedli še koordinacijski sestanek partnerstva, kjer  smo se dogovorii o načrtovanju aktivnosti, ki jih moramo izvesti v skupnem projektu. Ena izmed aktivnosti je tudi obisk srbskih predstavnikov LAS v Sloveniji, ki ga bomo predvidoma realizirali aprila naslednje leto.

Projekt je del podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine 2014-2020 (6.JR)

V projektu želimo spodbuditi obstoječe ekološke pridelovalce, da dodajo vrednost svojim proizvodom na način, da povečajo proizvodnjo ekološke hrane, izdelajo in na trgu ponudijo nove izdelke ter ustrezno predstavijo ekološko kmetovanje in ekološke produkte, kar bo pripomoglo tudi k prepoznavnosti ekološke hrane. Vzpostaviti želimo celotno podporno okolje, kjer bodo preko pilotnih primerov predstavljeni modeli, kako povečati zanimanje za ekološko hrano ter kako povečati pridelavo in dodati vrednost tej hrani. 

Pilotno pristopamo k različnim modelom – prvi model obravnava ekološke gorske kmetije, ki nameravajo razvijati ekološko proizvodnjo ter z novimi produkti prispevati k večji finančni stabilnosti kmetije. Drugi model obravnava primer obstoječega ponudnika, ki že proizvaja ekološke proizvode in jim bo povečal vrednost predvsem z drugačnim načinom predstavitve ter novo embalažo. Tretji model pa inovativno vpleta sodobne tehnologije (MR aplikacija zeliščnega vrta v kombinaciji s Hololens očali) ob nakup sodobne opreme za pridelavo/predelavo ekoloških zeliščnih produktov.

V projektu na območju posameznih LAS sodelujejo še: 

 • LAS s CILjem, vodilni partner: 
  • Idrijsko – Cerkljanska razvojna agencija d.o.o.;
  • Kmetija Košenija, Franc Kejžar;
  • Kmetija Rok Likar;
  • Štefka Kejžar, nosilka dopolnilne dejavnosti.
 • LAS Obsotelje in Kozjansko, vodilni partner: 
  • Razvojna agencija Sotla;
  • Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec;
  • Društvo žena Donačka gora.
 • LAG Dragačevo – Jelica – Zapadna Morava.
torek, 06. junij 2023
LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji
LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji - img-4643-jpg.jpg LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji - img-4668-jpg.jpg LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji - img-4680-jpg.jpg LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji - img-4654-jpg.jpg LAS s CILjem na strokovni ekskurziji v Srbiji - img-4653-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe