Idrijski žlikrofi
Ne samo zato, ker so proizvedeni po tradicionalni recepturi, s tradicionalnimi sestavinami in na tradicionalen način, temveč tudi zaradi vloženega dela in znanja, ki ga zahteva njihova ročna izdelava, so idrijski žlikrofi vrhunski izdelek, za zaščito katerega smo si v Idriji posebej prizadevali.
Tako so leta 2002 kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri evropski komisiji.
Slovenski in evropsko zaščiteni jedi namenjamo posebno pozornost, skrbimo za njeno prepoznavnost in ohranjanje slovenske kulinarične dediščine.
Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko – Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe. Izdelovalci morajo spoštovati tudi določila evropske uredbe, s katero so idrijski žlikrofi postali zaščiteni na nivoju EU. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo.
CERTIFICIRANI PROIZVAJALCI
- TESING IZDELAVA ŽLIKROFOV IN GRADBENE STORITVE Klemen Florjančič s.p., Rožna ulica 9, 5282 Cerkno, T: 041 460 775
- TRGOPROMET-ENIKO, trgovina, d.o.o., Lavorvec 20a, 1373 Rovte, T: 040 841 484
- Domači žlikrofi Žigon Janja Žigon s.p., Levstikova 12, 5280 Idrija, T: 041 406 701
- NEBESA Gostinske storitve d.o.o., Vojkova 10, 5280 Idrija, T: 05 37 50 650
- APARTMA ALPSKI VRT IRMA GROŠELJ s.p., Vojsko 25, 5280 Idrija, T: 070 730 502
Pravilnik o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Sheme kakovosti in promocija lokalne hrane
PUBLIKACIJE
Idrijski žlikrofi - vodnik za gurmane
Idrijski žlikrofi - A Guide for Gourmands (ENG)
Gli žlikrofi di Idrija - Manuale dedicato ai gourmet



