Na vsebino
×

MREŽA ZA BIVANJE - Trajnostni pristop k urejanju stanovanjske problematike

V Občini Idrija se je z novim letom začel odvijati projekt Mreža za bivanje, namenjen razvoju in nadgradnji občinske stanovanjske politike. Projekt odgovarja na aktualno stanovanjsko problematiko, ki je značilna za vsa evropska mesta, kot tudi staranje prebivalstva. Slednje je skupaj z odseljevanjem mladih še posebej značilno za stara industrijska mesta. Eden od razlogov za beg mladih je pomanjkanje primernih stanovanj, ki so fizično ali cenovno nedostopna. Istočasno je v občini (po podatkih statističnega urada) okoli 800 praznih stanovanj.

Cilj projekta v Idriji je pregled obstoječega stanovanjskega fonda in aktivacija stanovanj, ki so v primernem stanju za uporabo ali prenovo. To bi lahko postal pomemben trajnostni vir hitrega zagotavljanja najemnih stanovanj v prihodnosti.

Prvi korak v projektu je analiza obstoječih praznih stanovanj v Občini Idrija. 

Aprila 2020 bo v Idriji odprta informativna točka MREŽA ZA BIVANJE, kjer bodo na voljo različne informacije za najemodajalce in najemnike. Organizirane bodo delavnice in posveti s strokovnjaki iz različnih področij, ki bodo predstavili pravne, davčne in funkcionalne okvirje za oddajanje nepremičnin, pa tudi alternativne oblike bivanja in sobivanja, ki so možne znotraj trenutno veljavne zakonodaje. Dogodki bodo odprti za javnost in brezplačni.

V projektu sodelujeta občini Idrija in Tolmin, ki sta obe podpisnici Alpske konvencije. Skupni cilj vseh članic je trajnostni razvoj na lokalni ravni in spodbujanje aktivnega sodelovanja prebivalcev pri ustvarjanju kvalitetnega bivalnega okolja za skupnost.

ICRA nudi občini strokovno podporo pri izvajanju projekta.

Cilj projekta je pregled obstoječega stanovanjskega fonda in aktivacija stanovanj, ki so v primernem stanju za uporabo ali prenovo. To bi lahko postal pomemben trajnostni vir hitrega zagotavljanja najemnih stanovanj v občini.

Če imate v lasti prazno hišo ali stanovanje, vas vabimo, da se oglasite in se aktivno vključite v projekt  ter s tem pripomorete k dvigu bivanjskega standarda in povečanju fonda najemnih stanovanj v Občini Idrija. Za več informacij pišite na naslov: mrezazabivanje@idrija.si.

KONTAKT

Katja Martinčič, m.i.a
Občina Idrija
katja.martincic@idrija.si 
mrezazabivanje@idrija.si

    

MREŽA ZA BIVANJE - Trajnostni pristop k urejanju stanovanjske problematike

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe