Novi izzivi slovenske drobnice
Partnerji v projektu: LAS s CILjem, LAS Notranjska, LAS Zgornje Savinjske Šaleške doline, LAS Dolenjska in Bela Krajina,
Vrednost celotnega projekta: EUR
Vrednost projekta LAS s CILjem: 43.319,41 EUR
Sofinanciranje iz sredstev CLLD za LAS s CILjem: 33.808,44 EUR
Trajanje projekta: 1. januar 2018 – 30. november 2019
Povzetek:
Operacija je pomembna priložnost in spodbuda za razvoj novih lokalnih produktov povezanih z drobnico (meso, mleko, volna, rokodelski izdelki) na območju LAS s CILjem. Cilj je, da surovine, ki nastanejo na območju pridobijo dodano vrednost. Pomembne so tudi spodbude za ekološki način kmetovanja. Z izvedeno analizo stanja in potencialov ter načrtom razvoja drobnice, izmenjavo izkušenj, strokovnimi izobraževanji, novimi turističnimi, rokodelskimi in kulinaričnimi produkti, promocijo inovativne uporabe živalskih materialov bomo prispevali k večjemu razvoju sektorja drobnice in kakovosti življenja na območju.
Aktivnosti LAS s CILjem:
Faza 1 traja od 1. 1. 2018 – 31. 10. 2018
Vzpostavitev pogojev za razvoj drobnice
- Analiza stanja in potencialov na področju drobnice.
- Skupni načrt razvoja sektorja drobnice.
Volna in njena trajnostna uporaba
- Izvedba dveh izobraževanj za rejce za izboljšanje kakovosti volne in pogojev priprave volne za trg.
- Izvedba dveh izobraževanj za uporabnike volne v kmetijstvu.
- Organizacija in izvedba dogodka za promocijo uporabe volne v kmetijstvu v (v okviru lokalnih tržnic).
- Uporaba volne za terapevtsko dejavnost: izvedba izobraževanja za mentorje, ki delajo z ranljivimi skupinami in izvedba štirih rokodelskih delavnic za ranljive skupine.
Razvoj novih produktov
- Nakup premične opreme za razvoj novih izdelkov.
- Izvedba izobraževanja za različne načine obdelave volne (delavnica tkanja).
- Izvedba dveh delavnic za razvoj novih produktov iz volne: Volna kot sodoben oblikovalski izziv.
- Izvedba delavnice izdelave naravne kozmetike iz mleka drobnice.
Faza 2 traja od 1. 11. 2018 – 30. 11. 2019
Razvoj kulinarične ponudbe
- Izvedba treh kulinaričnih delavnic na temo priprave mesa in jedi iz drobnice.
- Priprava in izvedba natečaja na temo jedi iz mesa drobnice.
- Vzpostavitev ocenjevalne komisije za natečaj.
- Priprava informativno-promocijskega gradiva z recepti jedi iz mesa drobnice (priprava vsebine, priprava fotografij, oblikovanje, tisk).
Promocija, izmenjava izkušenj in skupni nastop na trgu
- Izvedba informiranja in promocija projektnih aktivnosti (1. in 2. faza).
- Priprava programa in organizacija dogodka Kmečka tržnica 2019.
- Priprava predstavitve, udeležba in sodelovanje na dogodkih V deželi Ostrnic. Festival ovčje volne Bicka.
- Izdelava koncepta, organizacija in izvedba nove kulinarične prireditve na temo mesa drobnice.
Koordinacija in vodenje projekta (1. in 2. faza)
Rezultati projekta:
- Izdelana analiza stanja in potencialov na področju reje drobnice.
- Skupen načrt razvoja sektorja drobnice.
- Izvedena usposabljanja za (potencialne) rejce in uporabnike volne v kmetijstvu.
- Izvedene delavnice za ranljive skupine.
- Izveden nakup premične opreme: kolovrat s pripadajočo opremo.
- Izvedena izobraževanja za razvoj novih produktov in ohranjanje kulturne dediščine.
- Razviti novi kulinarični produkt.
Cilj:
- Vzpostaviti pogoje za ustvarjanje delovnih mest.
- Ohraniti in oživiti dediščino območja.
- Razviti in oblikovati nove turistične produkte oz. storitve.
- Aktivirate potenciale ranljivih skupin.
- Ohraniti, varovati in primerno rabiti naravne vire.
- Izboljšati kakovost življenja na podeželju.
Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP
Za vsebino spletne strani je odgovorna LAS s CILjem. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
