×

Šebreljska planota v času prve svetovne vojne

Vabljeni v Šebrelje, v soboto, 29. avgusta 2020.

Program:

9.45 in 10.45   Otroci vedo, kaj je vojna - ŠEBRELJE MED PRVO SVETOVNO VOJNO

Šebrelje, pred cerkvijo sv. Ivana./ V primeru slabega vremena v prostorih gasilskega doma.

Program temelji na interdisciplinarnem povezovanju različnih področij: zgodovine, domoznanstva, državljanske vzgoje, etike in vzgoje za mir. Spoznamo cerkljansko vas Šebrelje v času prve svetovne vojne in njeno vlogo v širšem prostoru zaledja soškega bojišča. Posebej izpostavimo strateško lego Šebrelj nad glavno cesto Idrija–Most na Soči in ostaline vojaške infrastrukture ob 3. obrambni črti. Seznanimo se z vojnim vsakdanom, pri čemer so nam v pomoč spomini udeležencev iz tistega časa, ter posledicami vojne. Program smo obogatili s slikovnim gradivom, izbranimi predmeti, zgodbami in ogledom na terenu. Osrednja sporočila programa so pomen ohranjanja spomina na preteklost, ustrezne komunikacije in poslušanja drug drugega ter sporočilo miru. 

Program je primeren za otroke 3. triade OŠ in starejše mladostnike. Trajanje: 45 min

Pedagoški program na temo dediščine prve svetovne vojne s poudarkom na Šebreljski planoti (pilotna izvedba) je po zahtevnosti primerna za OŠ/III. triada in dijake. 

Izvajalec: Mestni muzej Idrija

Marija Terpin Mlinar, zgodovinarka, višja kustosinja

dr. Miha Kosmač, zgodovinar, kustos


9.45 in 10.45   POT MIRU NA ŠEBRELJSKI PLANOTI
Šebrelje, pred cerkvijo sv. Ivana./ V primeru slabega vremena v prostorih gasilskega doma.

Predstavnika Fundacije Poti miru bosta preko pripovedovanja zgodb ob predmetih in arhivskih fotografijah iz časa soške fronte otrokom na zanimiv način predstavila, kaj se je dogajalo na soški fronti in v njenem zaledju, ter zakaj se je potrebno truditi za mir in sobivanje. Šebrelje kot pomembno območje v zaledju Soške fronta v času prve svetovne vojne so postale ena izmed točk skupnega produkta Pot miru. 

Izvajalec: Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju 

Za udeležbo na aktivnostih za otroke se zbirajo predhodne prijave na naslov: polona.kavcic@icra.si ali na telefonsko številko: 05 37 43 912. Aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Lepo vabljeni!

VABILO.


Projekt Pot miru – dediščina prve svetovne vojne je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so: LAS Dolina Soče, LAS s CILjem, LAS Gorenjska košarica, LAS V objemu sonca, LAS Vipavska dolina.
Fotografija: fototeka Mestnega muzeja Idrija, foto: Bojan Tavčar.torek, 25. avgust 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe