×

Ob obisku feldbana in mulatjere

Pohodniki smo se razveselili urejenih poti feldbana na idrijskem in mulatjere na cerkljanskem. Lepe poti speljane po gozdu nam s svojimi razgledi odkrivajo lepoto naših krajev.

Vendar so to poti zgrajene zaradi vojne, ki se je odvijala na naših tleh. In čeprav tukaj ni bilo neposrednih bojev med obema vojskama, so tudi prebivalci naših krajev občutili strahote vojne. Fantje in možje so odhajali na fronto, veliko se jih ni nikoli vrnilo. Doma pa so žene in dekleta, otroci in starčki delali, da so preživeli svoje družine.

Nekaj drobcev iz tega obdobja, še posebej kar se navezuje na vzpostavitev in delovanje feldbana na idrijskem in mulatjere na cerkljanskem, vam bomo odkrili partnerji v projektu Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja. Zabeležke in fotografije povzemamo po strokovnih podlagah, ki jih je pripravil Mestni muzej Idrija (Marija Terpin Mlinar in dr. Miha Kosmač). 

Na sliki desno: Vojaški šotori na travniku v Spodnji Idriji (Zbirka razglednic Mestnega muzeja Idrija)


Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP. Povezava na spletno stran PRP.

Za vsebino spletne strani je odgovoren upravičenec operacije. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 - 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

ponedeljek, 03. avgust 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe