×

3. mesto v kategoriji naj podjetniških idej – Proteus in Slobike

Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija sta nastali kar dve podjetniški ideji, ki sta na ocenjevanju prejeli isto število točk in si 3. mesto v kategoriji naj podjetniških idej delita. Podjetniške ideje so dijaki razvijali pod mentorstvom Tanje Pirih.

Pri ideji Protesu so dijaki izdelali unikatna, odišavljena mila v oblikah znamenitosti Slovenije, ki so izviren in uporaben dišeč spominek. Poudarili so problem škodljivosti proizvodnje mil in mil kot takih, z ekološkimi mili pa pripomorejo k ohranjanju okolja. Odločili so se izdelati mila v obliki lipovega lista, ki ima na vrhu odtisnjeno tudi čipko. Odločili pa so se izdelati tudi milo v obliki človeške ribice. Prav tako so posebno pozornost namenili tudi embalaži mil. Mila so tako zapakirali v naravne materiale (brezov les in žakljevina), ki niso škodljivi za okolje. Čeprav je konkurence na tem področju veliko je njihova prednost ta, da so združili znanje 3D modeliranja, 3D tiskanja in drugih tehnoloških postopkov ter sveže ideje pri oblikah naravnih mil.

Pri Slobikeu pa so prav tako pripomogli k ohranjanju okolja, saj izdelajo kolo po želji kupca iz odpadnih in neuporabnih koles, ki bi drugače končala na odpadu. Z individualnim pristopom do vsakega kupca izdelajo različna kolesa, na ta način pa dobi kupec popolnoma unikatno kolo, ki ga v trgovini ni moč dobiti. Prav tako poudarjajo, da je izdelava novih koles iz odpadnih koles in tako njihova ponovna uporaba okoljsko prijaznejša v primerjavi z reciklažo. Prav tako pa na ta način rešujejo tudi problem, ki ga imajo lastniki odsluženih koles, ki ne vedo kam z njimi.

Ideji sta komisijo prepričali vsaka s svojim inovativnim pristopom k trajnosti in reševanjem težav s prekomernim izkoriščanjem naravnih virov. Inovativnost se ne kaže le v samih produktih oziroma rešitvah, temveč tudi v dejstvu, da se okoljskih problemov lotevata na podjetniški način in v njih iščeta t.i. 'win-win' situacije, pri katerih skrb za okolje ni samo vreča brez dna, temveč tudi odlična poslovna priložnost. 

Predstavitve naj podjetniških idej in naj podjetniških praks so objavljene v okviru natečaja Inspiration-start-go!, ki ga je Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija zaključila v tem mesecu in izbrala 7 najboljših – po 3. mesta v vsaki kategoriji. Več: o natečaju najdete TUKAJ

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
ponedeljek, 27. julij 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe