×

2. mesto v kategoriji naj podjetniških idej – Emilijin prigrizek

Emilijin prigrizek je granola s posebno zgodbo, ki se prične z Evo Lucijo Cecilijo Viktorijo Kraus - Emilijo, ki je bila dolgoletna spremljevalka Napoleona. S francoskim cesarjem naj bi se na skrivaj poročila, njenemu skromnemu otroštvu pa je sledil razkošen način življenja.

Martina si je zamislila granolo sestavljeno iz večinoma lokalnih sestavin, osnovni izdelek pa bi nadgradila z izpeljankami, kot je recimo granola brez mlečnih izdelkov, z energijskimi ploščicami in energijskimi kroglicami. Izdelke bi Martina ročno pakirala v količini za prigrizke, hkrati pa bi v darilni embalaži lahko služili kot odlično darilo lokalnega izvora.  Granolo pa bi seveda ponudila tudi v 1kg embalaži. Zaenkrat sicer ostaja pri ideji, a je že v iskanju ustrezne embalaže. Prigrizek je že preizkusila v času, ko je imela svojo slaščičarno in sicer kot zajtrk v kombinaciji z lokalnim jogurtom.

Da se vrnemo nazaj k zgodbi na podlagi katere so izbrane tudi sestavine – osnovne izbrane sestavine so simbol skromnosti, ki predstavljajo kmetovanje, poljedelstvo, samooskrbo in domačnost njenega rojstnega kraja. Temu pa so dodane bolj dragocene sestavine, ki predstavljajo Emilijino obdobje razkošnega življenja v cesarsko-kraljevi družbi. Le te so skrbno izbrane in sicer orehi, predstavljajo njeno inteligenco, med predstavlja zlato, izobilje in bogastvo, maslo je recimo simbol čistosti, dobrega prehranjevanja in obilja, rožmarin pa simbol večne ljubezni in zvestobe, ki jo je Emilija obljubila Napoleonu.

Moderna Emilija pa se seveda ne ustavi tukaj in ima resnično brezmejne ideje. Martina je v svojem produktu ujela odlično zgodbo, ki ji je umešala lokalne sestavine in jim s takšnim produktom dodala vrednost. V času, ko nas veliko bolj privlačijo lokalne vsebine in kjer sploh področje prehrane stremi k t.i. hrani 'ničtega kilometra', je Martinina podjetniška ideja ne le odlična poslovna priložnost, kakor tudi izvrsten odraz sodobnega časa ter odgovor na zadnje (lokalne in globalne) trende. 

Predstavitve naj podjetniških idej in naj podjetniških praks so objavljene v okviru natečaja Inspiration-start-go!, ki ga je Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija zaključila v tem mesecu in izbrala 7 najboljših – po 3. mesta v vsaki kategoriji. Več o natečaju najdete TUKAJ

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
ponedeljek, 27. julij 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe