×

2. mesto v kategoriji najboljših podjetniških praks: Črna Zračka

Zgodba Črne z-račke se je začela aprila 2010, ko je bila Urška Pirc v sklopu dogodka Očistimo Slovenijo v enem dnevu povabljena k sodelovanju na modni reviji. Zahteva za sodelovanje na modni reviji je bila, da je izdelala reciklirano oblačilo, torej izdelava oblačila iz že uporabljenega materiala. Ker je oblikovalka je seveda že večkrat reciklirala oblačila in tekstilije. Zato se je tudi odločila, da poskusi reciklirati še kakšen drug material.

Začela je pri razmišljanju, kaj vse ljudje odvržemo in se spomnila na številna kolesa, ki jih potegnejo iz Ljubljanice in drugih rek po Sloveniji. Tako je izdelala prvi izdelek – večerno obleko iz odpadnih kolesarskih zračnic. Sicer se je pri tem izdelku fokusirala predvsem na material in dizajn, je pa za prihodnje izdelke pričela razmišljati kako iz odpisanega materiala narediti izdelek, ki bo tako funkcionalen kot tudi privlačen za potrošnike. 

Usmerila se je v galanterijske izdelke kot so torbice, pasovi, denarnice in druge manjše izdelke, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Tu pa ji prav pride tudi njena srednješolska izobrazba usnjarsko galanterijski tehnik. Svoje dragoceno znanje tako s pridom uporablja, le da je usnje zamenjala za reciklirano gumo. S tem pa osrečuje tudi serviserje in vulkanizerje, saj so veseli, da jim odnese smeti oz. to kar njej predstavlja material za nove izdelke.

Komisijo je navdušila s svojo drugačno zgodbo in kako je odpadku - zračnici dala novo življenje z dodatno vrednostjo. Pravi, da na ta način dodatno pripomore k čistejšemu okolju. Njeni izdelki se uvrščajo v upcycle izdelke, kar pomeni, da je izdelek v postopku reciklaže dobil višjo kakovostno vrednost. Večkrat je tudi že sodelovala z vrhunskimi slovenskimi podjetji in tako zanje oblikovala različna poslovna in novoletna darila. Vsekakor navdihujoča zgodba, ki pa nas še dodatno navduši s svojo umetniško in drugačno predstavitvijo ter inovativnim pristopom k naslavljanju okolijske problematike današnjega česa.

Predstavitve naj podjetniških idej in naj podjetniških praks so objavljene v okviru natečaja Inspiration-start-go!, ki ga je Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija zaključila v tem mesecu in izbrala 7 najboljših – po 3. mesta v vsaki kategoriji. Več o natečaju najdete TUKAJ. 

Spletna stran: http://crnazracka.com/

Facebook: Črna Z-Račka

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
ponedeljek, 27. julij 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe