Na vsebino
×

Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023


LARFA ART CERKNO 2023, 4. Festival lesa in rokodelstva
 
Sobota, 22. julij, Cerkno, Trg pred cerkvijo sv. Ane

 

V Cerknem bo v soboto, 22. julija potekal četrti Festival lesa in rokodelstva LARFA ART CERKNO 2023, ki bo ponudil zanimive aktivnosti za rokodelce in za vse tiste, ki ste željni novih znanj na področju rokodelskih veščin in spretnosti, ljubitelje lepega, lesenega in lokalnega.

 

Ustvarjalno bo.


 

SOBOTA, 22. julij, 9.00 – 11.30
Delavnica SESTAVI SVOJEGA ŠKRATA – za otroke
Izdelava in poslikava lesene lutke tipa KOPITLJAČEK.

 

Lesene igrače, še posebno tiste, ki jih naredimo sami, imajo prav poseben čar. Gre namreč za združevanje čudovitega naravnega materiala ter naših ročnih spretnosti. Na delavnici bomo spoznali igračo, ki ima sicer dolgo zgodovino danes pa je bržkone že malce pozabljena. KOPITLJAČEK je preprosta lutka z gibljivimi udi, ki so na hrbtni strani povezani z vrvico. Ko potegnemo vrvico naša lutka "oživi".

 

Na delavnici, ki bo potekala pod mentorstvom Tine Zadnik bomo sestavili navihanega škrata iz lipovega lesa. Pred pripravljene dele bomo ročno pobrusili, pobarvali in nato povezali skupaj.

Delavnica je primerna za udeležence od 7 let dalje (lahko tudi mlajši od 7 let, vendar obvezno v spremstvu staršev).

 

Cena: 10,00 EUR z DDV.

 

Rokodelska delavnica je plačljiva. Informacije in obvezne predhodne PRIJAVE se sprejemajo na ICRA d.o.o. Idrija na E: trznica@icra.si. Število mest je omejeno.

 

SOBOTA, 22. julij, 9.00 – 11.30
Delavnica IZREZLJAJ SI SVOJ PRVI IZDELEK

 

Pod mentorstvom Petre Plestenjak Podlogar, mojstrice ročnega rezbarjenja iz Škofja Loke bomo vrezali v kos lesa in si izrezljali svoj prvi izdelek.

Petra kot rokodelka aktivno deluje v okviru Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in je danes edina nosilka mojstrskega znanja izdelovanja modelov za mali loški krhek.

Poleg modelov ustvarja tudi druge izdelke, sodobne rezbarije, knjižna kazala, obeske in rezbarije na pohištvu.

 

Delavnica je primerna za udeležence od 12 let dalje. Vse pripomočke in les dobite na delavnici.

 

Cena: 25,00 EUR z DDV.

 

Rokodelska delavnica je plačljiva. Informacije in obvezne predhodne prijave se sprejemajo na ICRA d.o.o. Idrija: E: trznica@icra.si. Število mest je omejeno.VOLNENA ROKODELSKA DOŽIVETJA v izvedbi Rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno

 

*Del programa Festivala lesa in rokodelstva LARFA ART bo izveden že v petek, 21. julija.

 

PETEK, 21. julij, 15.00 – 19.00

Delavnica TKANJE NA TKALSKO DEŠČICO IN TKALSKI OKVIR


Tkanje je ena izmed človekovih najstarejših rokodelskih spretnosti, saj je iz arheoloških najdb znano, da naj bi tkalstvo na področju današnje Evrope pojavilo že v času neolitika. S pojavom industrializacije je ročno tkanje postalo rokodelska spretnost, ki se v današnjem času uporablja predvsem za izdelavo unikatnih rokodelskih izdelkov.

Na delavnici boste spoznali osnovne pojme o ročnem tkanju in spoznali različne vrste statev in tehnike tkanja. Preizkusili se boste v tkanju na tkalske deščice. Na tkalskem okvirju pa boste iz volne ali bombaža v platno vezavi stkali tkanino v velikosti približno 20 x 30 cm iz katere lahko naknadno izdelate denarnico, peresnico, toaletno torbico.

Delavnico bo vodila Alenka Rupnik iz Idrije, vodja rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno.

 

Cena delavnice: 60,00 EUR

 

Delavnica je namenjena odraslim oziroma otrokom od 14 let dalje.

Informacije in obvezne predhodne prijave se sprejemajo pri Rokodelski sekciji Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno na e-mail naslov: alenka.rupnik@siol.net ali na tel. št.: 070 704 470 najkasneje do 20. julija oziroma do zasedenosti prostih mest. Število mest je omejeno. Delavnica bo izvedena v primeru zadostnega števila prijav.

 

PETEK, 21. julij, 15.00 – 19.00

Delavnica PREDENJE Z VRETENOM za odrasle

 

Izdelati si svojo unikatno prejo je prav poseben užitek. Nekaj večerov je dovolj, da si izdelate prejo za kapo ali rokavice ali kak drug izdelek.

 

Predenje z vretenom je starodavna tehnika, ki jo je pri nas izpodrinilo predenje na kolovrat šele v 17. stoletju, marsikje po svetu pa vreteno tradicionalno še vedno uporabljajo.

 

Na delavnici se boste spoznali z volno, kako rokovati s predivom in z zakonitostmi predenja. Predli boste z vretenom, prejo previli in pripravili za sukanje, jo z vretenom posukali in na koncu izdelali štreno. Dobili  boste navodila, kako postopati s prejo, da bo primerna za uporabo in nekaj napotkov, kako z vretenom presti učinkoviteje.

 

Delavnico bo vodila Sonja Mlakar iz Idrije, članica rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno.

 

Cena delavnice: 60,00 EUR.

 

Informacije in obvezne predhodne prijave se sprejemajo pri Rokodelski sekciji Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno na e-mail naslov: alenka.rupnik@siol.net ali na tel. št.: 070 704 470 najkasneje do 20. julija oziroma do zasedenosti prostih mest. Število mest je omejeno. Delavnica bo izvedena v primeru zadostnega števila prijav.


FOTO:

Luka Karlin, arhiv Petra Plestenjak Podlogar, Tina Zadnik, arhiv Sonja Mlakar, Svitar, Grad Rihenberg, Tine Mažgon, arhiv ZTI

ponedeljek, 10. julij 2023
Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023
Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023  - foto-luka-karlin-pom-jpg.jpg Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023  - 03-jpg.jpg Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023  - 336772543-947474542933960-2018664638181679226-n-jpg.jpg Vabljeni na ROKODELSKA DOŽIVETJA V CERKNO – LARFA ART CERKNO 2023  - 353849342-644715311018323-3334529579628832680-n-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe