Na vsebino
×

Rokodelski tabori ponovno vabijo – odprte so prijave na Slovenski rokodelski tabor 2023

Po lanskoletni uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov Vas ponovno vabimo k rokodelskemu druženju. Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami v mesecu juliju ponovno organizirajo Slovenski rokodelski tabor 2023, ki bo potekal v kar devetih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Veržeju, Rogatcu, v Šmartnem pri Litiji, Moravčah, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu. Z rokodelci bo lahko ustvarjalo več kot 80 otrok in mladih.

Tabor namenjamo učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke. Delo bo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci, saj je to edini način za kakovostno prenašanje znanja in rezultate. Vsi tabori bodo zato izvedeni za manjše skupine udeležencev in udeleženk, od 6 do 10 na posamezni tabor. Dejstvo je, da je za ohranjanje in razvoj rokodelstva ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi pa so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.

Po izjemno uspešni izvedbi rokodelskih taborov v letu 2022 v letošnjem letu vsebine še nadgrajujemo in širimo. V luči sprejemanja Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva in izvajanja aktivnosti v podporo rokodelstvu Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport tudi letos vsebine financira v celoti ter tako omogoča, da so tabori za udeležence popolnoma brezplačni. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, kjer bodo spoznavali svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

Od 3. do 5. julija bodo mladi ustvarjali na dveh taborih. V Rokodelskem centru Ribnica bodo ustvarjali z lesom v pravi mizarski delavnici in spoznali poklic mizarja ter postopek izdelave lesenega stolčka trinožnika. V Rokodelskem centu DUO Veržej se bodo posvečali oblikovanju gline ter spoznavali tako tradicionalno kot sodobno lončarstvo. Ustvarjanje v lončarski delavnici bodo dopolnili z ogledom lončarske vasi in druženjem s tradicionalnim lončarjem.

V Rokodelskem centru Rogatec želijo otrokom in mladostnikom predstaviti steklarstvo kot potencialno poklicno pot. Na rokodelskem taboru, ki bo od 4. do 6. julija na dvorcu Strmol v Rogatcu, bodo mladi spoznavali ta posebni material. Skupaj z mentorji steklarji bodo ustvarjali in spoznali tehnike steklarstva ter postopke obdelave stekla.

Od 5. do 7. julija bo potekal rokodelski tabor v Domu duhovnih vaj sv. Mohorja pri Moravčah v organizaciji Društva rokodelcev Rokodelskega centra Moravče. Tabor bo namenjen spoznavanju volne in polstenju, tako mokremu kot suhemu.

V Srcu Slovenije letošnjo temo rokodelskega tabora posvečajo lončarstvu in oblikovanju nakita iz naravnih in umetnih mas. Tabor v Šmartnem pri Litiji bo potekal od 13. do 15. julija. Udeleženci bodo dneve preživeli skupaj z mentorico rokodelko ter spoznavali različne tehnike obdelave gline ter izdelave nakita. Glina bo v ospredju tudi v Slovenski Bistrici. V organizaciji Centra DUO Slovenska Bistrica bo tabor potekal od 18. do 20. julija. Namenjen bo spoznavanju tradicionalnega lončarstva in sodobne keramike. Vsak bo lahko izdelal svoje izdelke iz gline, v program je vključen tudi obisk razstave sodobne keramike.

V Škofji Loki bo v osredju les. Skupaj z dvema mojstroma mentorjema Rokodelski center DUO Škofja Loka od 20. do 22. julija organizira tabor na temo tradicionalnih načinov obdelave lesa. Mladi bodo tekom delovnega procesa posameznih mizarskih del izdelali svoj lesen stolček – štokrle. V Idriji tabor na temo klekljanja in tkanja organizira Čipkarska šola Idrija od 25. do 27. julija. Spoznavanje teh dveh tekstilnih tehnik bo potekalo ob sodelovanju dveh mojstric mentoric.

V zadnjih dneh meseca julija, od 28. do 30. julija 2023, pa bo tabor potekal še v Slovenj Gradcu, kjer Rokodelski center Koroške pripravlja vsebine na temo oblikovanja keramike ter sitotiska.

Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest, najkasneje pa do 30. 6. 2023.

Dodatne informacije, podrobnejši program in prijavnice za posamezen tabor najdete na povezavah v besedilu.

Vabljeni!

sreda, 24. maj 2023
Rokodelski tabori ponovno vabijo – odprte so prijave na Slovenski rokodelski tabor 2023

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe