Na vsebino
×

Od klavž do klavž

Vljudno vas vabimo, da se pridružite vodenemu pohodu ki ga v soboto, 3. junija 2023 organizirajo Planinsko društvo, Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija), CUDHg Idrija in ICRA d.o.o. Idrija v času Vikenda brez avtomobila 2023.

Pohod je namenjen vsem, ki bi želeli pobliže spoznati klavže v okolici Idrije, obenem pa tudi številne druge naravne in zgodovinske zanimivosti ter odkriti skrite kotičke Krajinskega parka Zgornja Idrijca in Geoparka Idrija. Ob tej priložnosti bomo proslavili tudi izdajo poljudne knjige Klavže na Idrijskem, ki jo je CUDHg Idrija izdal v letošnjem letu. Pohod bodo vodili vodniki PD Idrija in člani Muzejskega društva Idrija.

Program:

  • Ob 7:30 odhod s posebnim avtobusom z avtobusne postaje v Idriji do Lajšta v Idrijski Beli (prevoz v Belo z lastnim vozilom ne bo možen, ker bo to v času Vikenda brez avtomobila)
  • Ob 8:00 začetek pohoda pri Lajštu. Pot nas bo vodila po makadamski cesti ob Belci mimo Belčnih (Brusovih) in Putrihovih klavž na Krekovše. Do tu je 8 km oz. okrog dve uri čiste hoje.
  • Na Krekovšah bomo prisluhnili kratki predstavitvi poljudne knjige o pomenu in delovanju klavž na Idrijskim, ki jo je CUDHg Idrija izdal v letošnjem letu.
  • Po počitku na Krekovšah bomo pot nadaljevali prav tako po makadamski cesti proti Mrzli Rupi. Pri prehodu čez Suho Idrijco (Črni potok) bomo cesto zapustili, se po stari stezi povzpeli čez Vršiče in spustili do Idrijskih klavž. Do tu je s Krekovš 2 uri čiste hoje.
  • Po počitku ob Idrijskih klavžah sledi še povratek po dolini Idrijce do Lajšta – približno 2 uri čiste hoje. Od tu povratek v Idrijo z rednim brezplačnim avtobusom ali peš.
  • Vsega skupaj po torej okrog 6 ur čiste hoje, ki ne bo preveč naporna. Počitkov in postankov za posredovanje informacij o naravnih in zgodovinskih zanimivostih na poti (vključno s tremi klavžami) bo skupno za okrog 3 ure.

Za udeležence s slabšo telesno pripravljenostjo ali pomanjkanjem časa je možna tudi krajša različica. Lahko se bodo pridružili vodeni skupini, ki ne bo šla do Idrijskih klavž, ampak se bo s Krekovš spustila v dolino Idrijce po gozdni cesti in stari poti (mimo Korenovša) v smeri Lajšta in prišla tja po približno uri in pol. Skupne hoje za te udeležence bi bilo tako okrog tri ure in pol.

Udeleženci, ki so bolje telesno pripravljeni in izkušeni, pa se bodo lahko pri Idrijskih klavžah pridružili vodeni skupini, ki se bo povzpela za pribl. 400 metrov do Gnezda na Vojskem in se od tu spustila do Kanomeljskih klavž in nato v dolino Kanomlje. Od Idrijskih klavž do ribogojnice v Srednji Kanomlji bo okrog 3 ure hoje, od Lajšta torej skupaj 7 ur čiste hoje. Povratek iz Srednje Kanomlje v Idrijo bomo organizirali z osebnimi avtomobili ali kombiji po dogovoru s prijavljenimi udeleženci. Morda pa bo kdo pot do doma zmogel še tudi peš.

Prijave na pohod:

Prosimo, da se za pohod prijavite čimprej, saj prijave sprejemamo le do zapolnitve 50 prostih mest v avtobusu. Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov: vlado.sedej@gmail.com.

Prosimo, da ob prijavi navedete, katero od navedenih različic poti bi izbrali (2, 3 ali 4 klavže).

Avtobusni prevoz iz Idrije v Idrijsko Belo s posebnim avtobusom in nazaj z rednim avtobusom je za udeležence pohoda brezplačen. Vozni red avtobusnega prevoza iz Idrije in Črnega Vrha najdete na tej POVEZAVI.

V primeru slabe vremenske napovedi  bo pohod lahko prilagojen ali odložen na jesen. Informacija o tem bo po potrebi objavljena najkasneje do petka, 2. 6. do 12. ure.

Udeleženci se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost. Prosimo, da izberete svojim zmožnostim primerno različico pohoda. Za hrano in pijačo poskrbijo udeleženci sami iz nahrbtnika.

Več informacij najdete v VABILU.

Foto: Bojan Tavčar, arhiv Zavoda za turizem Idrija

Pohod je del študijskega krožka 300-letnica rojstva J. A. Scopolija.


ponedeljek, 15. maj 2023
Od klavž do klavž

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe