Na vsebino
×

Na včerajšnji seji Sveta Severno Primorske regije župani izpostavili različne ovire, ki otežujejo dostop do evropskih kohezijskih sredstev

Na seji Sveta Severno Primorske (Goriške razvojne) regije, ki je bila v četrtek 23.3.2023 v Vipolžah so župani izpostavili različne ovire, ki otežujejo dostop do evropskih kohezijskih sredstev. Problematiko so predstavili državni sekretarki na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj ga. Andreji Katič in sodelavcu na ministrstvu g. Dejanu Prešičku.

Župan Idrije, g. Tomaž Vencelj je izpostavil nedoslednost pri spodbujanju skladnega regionalnega razvoja preko podpore obmejnim problemskim območjem. V regiji je 10 občin (le Idrija, Šempeter-Vrtojba in Mestna občina Nova Gorica so izvzete), ki lahko pridobivajo sredstva iz tega naslova in so tudi bolje točkovana na praktično vseh razpisih ministrstev. Vendar so deli občine Idrija (podobno je izpostavil župan MONG), ki potrebujejo še veliko vlaganj in spodbud ter ukrepov tako za ohranjanje poseljenosti kot tudi izboljšanja življenjskega standarda. 

Direktorica Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, mag. Jožica Lazar je s podatkom, da so le tri občine od desetih v regiji, tiste, ki imajo tako negativno rast prebivalstva kot tudi podpovprečni indeks razvojne ogroženosti, podprla dejstvo o neprimernosti izhodiščnih pogojev za dodelitev statusa občine v obmejnem problemskem območju. Tako se namreč razvojne razlike še poglabljalo, namesto da bi se manjšale. 

petek, 24. marec 2023
Na včerajšnji seji Sveta Severno Primorske regije župani izpostavili različne ovire, ki otežujejo dostop do evropskih kohezijskih sredstev

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe