Na vsebino
×

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja.

Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je hrana, pridelana in pripravljena na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža in okusnejša. Kakovostnejša je od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega se letos glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Ideje za zdrav zajtrk pa najdete tukaj.

Z nakupom izdelkov v svojem lokalnem okolju od poznanih proizvajalcev smo veliko bolj prepričani o njihovem izvoru in kvaliteti. Ponudniki jih ustvarjajo z lastnim znanjem, lokalnimi surovinami in v tesni povezavi z naravnim okoljem ter naravno, kulturno in kulinarično dediščino. So tudi rezultat sodobne ustvarjalnosti in dela, so način preživetja lokalnih prebivalcev.

Vabljeni k nakupu lokalnih dobrot na Pokrito tržnico Idrija, ob sobotah med 8. in 12. uro ter ob ponedeljkih med 14. in 17. uro.

Z vami delimo tudi seznam lokalnih ponudnikov na Idrijskem, Cerkljanskem in Logaškem, pri katerih lahko kupite domače pridelke, izdelke ter rokodelske izdelke.

S spodbujanjem dviga oskrbe in na drugi strani potrošnje lokalnih pridelkov in izdelkov vzpostavljamo pogoje za dodaten prihodek in ustvarjanje novih delovnih mest. Na Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji ponudnikom nudimo podporno okolje za neposredno prodajo, razvoj in trženje produktov ter povezovanje. Z našim strokovnim delom prispevamo h krepitvi zavedanja o pomenu pridelave in potrošnje lokalno pridelane hrane.

Fotografija: www.nasasuperhrana.si

petek, 18. november 2022
Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe