Na vsebino
×

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija bo pripravljavec regionalnega prostorskega plana (RPP)

Svet Severno primorske (Goriške) razvojne regije je na 121. seji sveta regije na včerajšnjem  zasedanju v Idriji sprejel sklep, ki ga je predlagala Mrežna regionalna razvojna agencija severne Primorske, da za pripravljavca RPP izbere Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo.

Osrednja točka zasedanja, ki ga je vodil predsednik Sveta in župan občine Brda Franc Mužič, je bila sprejem sklepa o pripravljalcu regionalnega prostorskega plana (RPP) ter razprava o tem regijskem razvojnem dokumentu.

S sprejemom Zakona o urejanju prostora je bilo uvedeno regionalno prostorsko načrtovanje, s 1. 6. 2022 pa je stopila v uporabo novela omenjenega zakona, ki določa, da morajo regije do konca leta 2026 pripraviti in sprejeti regionalne prostorske plane. V začetku tega postopka morajo do konca letošnjega leta z javnim razpisom ali sklepom sveta regije izbrati pripravljavca RPP za celotno območje razvojne regije, s pogojem, da je to pravna oseba v večinski javni lasti, kot to določajo predpisi o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Naša razvojna agencija je že od leta 2001 koordinatorica za okolje in prostor v mrežni regionalni razvojni agenciji, kar pomeni, da pripravljamo prostorske dokumente in sledimo prostorskemu razvoju v regiji. Pri pripravi regionalnih razvojnih programov smo se vedno soočali z dilemo, kako te večje regijske projekte umeščati v prostor; v okviru RPP pa bodo tovrstne dileme razrešene. Regionalni prostorski plan zapolnjuje tudi vrzel med občinskimi in državnimi prostorskimi plani. Občinski prostorski načrti sežejo do meja občin, državni pa vključujejo le nekatere večje in pomembnejše projekte za državo, vmesnega nivoja ni. Ampak občine in regije se povezujejo, zato je nujno, da se njihovi razvojni projekti uskladijo z omejitvami in danostmi v prostoru regije.

Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje, da bi proces priprave prve generacije RPP, v katerem bo pripravljavec imel pomembne in številne naloge, začeli v začetku 2023, dokumenti pa naj bi bili sprejeti do konca leta 2026.

sreda, 21. september 2022
Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija bo pripravljavec regionalnega prostorskega plana (RPP)
Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija bo pripravljavec regionalnega prostorskega plana (RPP) - seja-rpp-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe