Na vsebino
×

Odsevi srebrnega časa

Vabljeni na dneve živega srebra od 24. septembra do 26. oktobra 2022.

Program:

PO SLEDEH ODKRITJA ŽIVEGA SREBRA, OPUŠČENIH JAŠKOV IN ROVOV - sobota, 24. september 2022, Trg sv. Ahacija ob 9. uri

 • DEKD 2022 (Vz)trajnostna dediščina (24. september - 8. oktober 2022)
 • Namen ogleda lokacij nekdanjih rudniških poslopij, rovov in vhodov v jaške je spomniti na nekdanje rudniške posege v prostor in dvigniti zavedanje o obsegu in pomenu rudarjenja v Idriji. Marsikdo, predvsem mlajši, bodo presenečeni nad številnimi pomembnimi rudniškimi objekti, ki so skozi stoletja polnili idrijski prostor in gradili osnovo enega izmed najpomembnejših rudarskih mest v Evropi. Ogled bo vodil dr. Jože Čar.

KNAPOVSKI DAN, premierna predstavitev igrano-animiranega filma - torek, 4. oktober, Filmsko gledališče Idrija ob 18. uri

 • Premierna predstavitev 14-minutnega igrano-animiranega filma za obiskovalce Antonijevega rova, ki prikazuje življenje in delo rudarjev v Idriji. Film nas ob dialogu upokojenega rudarja in njegovega vnuka popelje v čas po drugi svetovni vojni vse do vrhunca delovanja rudnika v 60. in 70. letih 20. stoletja, čas modernizacije rudnika, uvajanja novih orodij in naprav, zaščitne opreme, čas izboljšanja življenjskih razmer.
 • Scenarij: Davor Vodopija, Maša Pfeifer in Martina Peljhan
 • Ilustracije: Jurij Pfeifer in Maša Pfeifer
 • Animacije in montaža: Antonella D´Amico
 • Glasba: Aldo Kumar
 • Igrata: Jakob Prezelj in Silvij Božič

POHOD PO TOVORNI POTI ŽIVEGA SREBRA - sobota, 8. oktober 2022, pri Topilnici Hg Idrija ob 9. uri

 • Iz Idrije skozi Rebro pod Gorami, Dole, Veharše, Medvedje Brdo čez Zaplano na Vrhniko in skozi Logatec do Trsta je vodila pot, po kateri je vse do leta 1850 potovala večina idrijskega živega srebra. Del te poti bomo prehodili v spremstvu lokalnih poznavalcev, ki nam bodo mestoma odstirali delčke zgodovinskega dogajanja ter druge naravne in kulturne znamenitosti. Predvideno trajanje pohoda je 4 ure; priporočamo dobro pohodno opremo; v primeru slabega vremena pohod odpade.
 • Organizatorji: Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija), Planinsko društvo Idrija, Zavedno Brušer in Muzejsko društvo Idrija
 • Prijave: katarina.kenda@geopark-idrija.si ali 05 37 34 075

IDRIJSKE KLAVŽE – največja mojstrovina Jožefa Mraka - torek, 11. oktober 2022, Galerija Magazin nad Mestnoknjižnico ob 18. uri

 • Načrtovanje znamenitih Idrijskih klavž se uvršča med vrhunske mojstrske dosežke 18. stoletja. Klavže so delo znamenitega Idrijčana Jožefa Mraka (1709-1786), najvidnejšega slovenskega politehnika 18. stoletja, ki se je zapisal v zgodovino kot vrhunski jamomerec, geodet, kartograf, predavatelj na strokovnih šolah, slikar in še posebej kot graditelj »slovenskih piramid«, mogočnih klavž na Idrijci in Belci. Iz Idrije skozi Rebro pod Gorami, Dole, Veharše, Medvedje Brdo čez Zaplano na Vrhniko in skozi Logatec do Trsta je vodila pot, po kateri je vse do leta 1850 potovala večina idrijskega živega srebra. Del te poti bomo prehodili v spremstvu lokalnih poznavalcev, ki nam bodo mestoma odstirali delčke zgodovinskega dogajanja ter druge naravne in kulturne znamenitosti. Predvideno trajanje pohoda je 4 ure; priporočamo dobro pohodno opremo; v primeru slabega vremena pohod odpade.
 • Organizatorji: Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija), Planinsko
 • društvo Idrija, Zavedno Brušer in Muzejsko društvo Idrija
 • Prijave: katarina.kenda@geopark-idrija.si ali 05 37 34 075

PO POTI KLAVŽARSKEGA LAUFARJA OD IDRIJSKIH KLAVŽ DO IDRIJE - sobota, 15. oktober 2022, ob 8. uri

 • Udeleženci pohoda se bomo zbrali ob 8. uri na Avtobusni postaji Idrija in se zapeljali do Zaklavžarja. Od tu se bomo spustili do Idrijskih klavž, kjer bomo predstavili izjemne »slovenske piramide«, ki letos praznujejo 250-letnico izgradnje. Z udeleženci pohoda bomo prehodili pot od Idrijskih klavž, Kramaršce mimo Rižnkarja in Blaška do Jožefovega znamenja Vrh Bele. Sledil bo spust do Pšenka in Pringlna v Idrijo. Peš hoje bo predvidoma za 5 ur, skupaj s postanki do 8 ur.
 • Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Planinsko društvo Idrija, Občina Idrija in ICRA d.o.o.
 • Prijave do zapolnitve prostih mest v avtobusu sprejema Vlado Sedej na telefonsko številko 041 360 840 ali na elektronski naslov: vlado.sedej@gmail.com.

VIRTUALNO DOŽIVETJE ROTACIJSKE PEČI V TOPILNICI Hg - sobota, 15. oktober 2022, Topilnica Hg od 10. do 16. ure

 • Virtualna resničnost obiskovalce popelje v svet idrijskih žgalničarjev, ki so skozi stoletja sooblikovali napredek v tehnologiji pridobivanja živega srebra v svetu. Virtualno doživetje je zasnovano tako, da uporabnik skozi pet postaj s pomočjo VR očal na poljuden in atraktiven način spozna delovanje rotacijske peči ter si na koncu napolni svojo prvo virtualno jeklenko živega srebra. Obiskovalci Topilnice Hg lahko VR doživetje preizkusijo ob predhodni rezervaciji. Doživetje traja do 15 minut, izvedba poteka pod vodstvom animatorja.
 • Predhodne rezervacije na infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194.

LOV NA ALKIMISTIČNI ZAKLAD - nedelja, 16. oktober 2022, Topilnica Hg ob 11. uri 

 • Nepozabno enourno doživetje za vso družino z otroki do 10. leta starosti bo ob 11. uri. Otroci se bodo skozi igro seznanili z lastnostmi in uporabnostjo živega srebra. Nadeli si bodo magična pregrinjala ter se odpravili na lov za zakladom s pomočjo zemljevida. Če bodo pravilno rešili vse naloge, jih morda na vrhu pričaka zaklad in čisto pravo potrdilo o opravljenem alkimističnem tečaju. 
 • Predhodne rezervacije na infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194.

230-LETNICA IZGRADNJE JAŠKA FRANČIŠKE - torek, 18. oktober 2022, jašek Frančiške ob 18. uri

 • Jašek Frančiške je eden najstarejših ohranjenih objektov rudnika in tudi eden najpomembnejših jaškov v času delovanja rudnika. Graditi so ga pričeli leta 1792 za potrebe prevoza rudarjev, rude, zračenja in črpanja vode iz rudnika. Segal je do globine XI. obzorja. Po drugi svetovni vojni so ga preimenovali v jašek Borba. Jašek in stavba sta še vedno v uporabi za potrebe vzdrževanja nepotopljenega dela idrijskega rudnika. Stavba je bila obnovljena leta 2003, po letu 2007 pa je bilo v jašku Frančiške montirano moderno dvigalo proizvajalca ThyssenKrupp, ki povezuje jamo od površine 336 m n.v. do III. obzorja v globini 122 m.
 • Gradnjo jaška Frančiške, izvozne in črpalne naprave skozi različna obdobja ter namen jaška Frančiške danes nam bosta predstavila Rafael Bizjak in Tatjana Dizdarevič. Obiskovalci si bodo lahko ogledali ohranjen izvozni stroj Siemens-Schuckert v strojnici (mašinhausu) jaška, ki je obratoval neprekinjeno skoraj 100 let.

O KORLETOVEM VODNJAKU V IDRIJI ... - sreda, 26. oktober 2022, prizivnica Antonijevega rova ob 18. uri

 • Čeprav danes površen pogled morda tega ne pokaže, pa stare fotografije, arhivsko gradivo in tudi še razmeroma precej ohranjenih litoželeznih ostalin pričajo o tem, da so bili litoželezni predmeti umetniškega liva tudi v Idriji v 19. in prvih letih 20. stoletja zelo priljubljeni. Korletov vodnjak in nekatere druge litoželezne umetnostne ostaline v Idriji bo predstavila Simona Kermavnar.
 • Organizatorja dogodka: CUDHg Idrija, Založba Bogataj

250. obletnica izgradnje Idrijskih klavž

 • V letu 2022 obeležujemo 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž (1772), ki so se ohranile v idrijskih gozdovih kot mogočen spomenik stoletnega plavljenja lesa za potrebe idrijskega rudnika živega srebra. Na rekah Idrijci, Belci, Zali in kasneje v dolini Kanomljice so v letih od 1767 do 1813 zgradili mogočne zidane vodne pregrade. Štiri ohranjene vodne pregrade so eden najpomembnejših spomenikov tehniške dediščine idrijskega rudnika in dediščine živega srebra, vpisane na UNESCO seznam svetovne dediščine. Še posebej smo ponosni, da je bila letošnja obletnica 250-letnice izgradnje Idrijskih klavž uvrščena na seznam obletnic, s katerimi se povezuje UNESCO v obdobju 2022-2023.

ZGIBANKA

Lepo vabljeni!


torek, 20. september 2022
Odsevi srebrnega časa

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe