Na vsebino
×

Festival LARFA ART CERKNO 2022 vabi na rokodelska doživetja

V Cerknem bo v soboto, 23. julija potekal tretji Festival lesa in rokodelstva LARFA ART CERKNO 2022, ki bo ponudil zanimive aktivnosti za rokodelce, za tiste, ki ste željni novih znanj na področju rokodelskih veščin in spretnosti, ljubitelje lepega, lesenega in lokalnega. 

1.   Delavnica izdelave lesene žlice za smukavc

  • 9.00 – 16.00, pred Hotelom Cerkno 

Bi smukavc ali svojo najljubšo enolončnico zajeli s svojo žlico? Leseno? Ročno izdelano? Zakaj pa ne? 

Na delavnici bo prikazan celoten postopek izdelave lesene žlice na tradicionalen način, z ročnim orodjem. Udeleženci boste spoznali orodje za izdelavo, dobili boste napotke za varno rokovanje z orodjem ter spoznavali zakonitosti lesa. Za ustvarjanje svoje lesene žlice si bomo vzeli čas cel dan in tako spoznavali vrednost ročno izdelanih lesenih predmetov. 

Delavnico bo vodil Boro Leban, ki izdeluje lesene izdelke pod svojo osebno blagovno znamko Lesnik Wood Craft. Poleg žlic izdeluje lesene deske, gumbe, obeske, glavnike, flavte, … 

Lepota lesenih žlic, ki jih Boro v celoti izdeluje ročno, ni le v natančni in unikatni izdelavi, pač pa tudi v različnih vrstah lesa, ki ga uporablja. Na prvi pogled čisto navaden kos, ki bi ga večina od nas vrgla v peč, v mojstrovih rokah zasije v čudovitih odtenkih in razkrije naravne vzorce. Boro na delavnicah udeležencem svetuje, naj lesu dovolijo, da jim sam pokaže končno obliko izdelka. Tako ustvarja tudi sam in žlic nikoli ne izdeluje po vnaprej narisanih skicah.

Cena: 35,00 EUR na osebo. Predhodno plačilo se izvede ob prijavi. V ceno je vključen material, uporaba pripomočkov in udeležba na delavnici. 

Obvezne so predhodne prijave na ICRA d.o.o. Idrija, na T: 05 37 43 912 ali e-mail: trznica@icra.si. 

Pogoj za starost udeležencev: nad 12 let. Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest. Delavnica bo izvedena v primeru zadostnega števila prijavljenih.

2.   Rokodelske delavnice pod izvedbo Rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno 

Dvodnevna delavnica TKANJA – ZAČETNI TEČAJ

  • petek, 22. julij, 15.00 – 19.00 in 
    sobota, 23. julij, 9.00 – 13.00, 14.00  - 18.00 

Ročno tkanje sodi med najstarejše obrti na Slovenskem in še danes je na marsikaterem podstrešju mogoče najti zaprašene statve. Obrt je izpodrinilo cenejše, industrijsko izdelano blago in le še nekaj posameznikov in posameznic se ukvarja z ročnim tkanjem. Navkljub vsemu, je dandanes že mogoče zaznati potrošniški trend 'manj je več' in 'počasne mode'. Predvsem slednja temelji na lokalni zgodbi, pravični proizvodnji in okolju prijaznemu odnosu, kar ročno tkani izdelki tudi izražajo.

Če bi radi spoznali tehniko ročnega tkanja na različne statve, ste vabljeni na dvodnevno delavnico. Udeleženci se boste preizkusili v tkanju na statvah različnih širin, stkali si boste svoj končni izdelek. 

Udeleženci se boste na delavnici seznanili z osnovnimi pojmi o statvah in tkanju. Nadaljevali bomo s pripravo namiznih statev s togimi nitnicami – priprava materiala, snovanje oz. dokončanje priprave namiznih statev, tkanje. Naslednji dan bomo nadaljevali s tkanjem do izdelave končnega izdelka. 

Izdelali bomo prevleko za okrasno blazino iz volne v platno vezavi. 

Delavnico bo vodila Alenka Rupnik iz Idrije, vodja rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno. 

Cena delavnice: 130,00 EUR/udeleženca. 

3.   Delavnica tkanja na tkalske deščice – delavnice za otroke 

  • sobota, 23. julij, 9.30 – 11.30, pred Hotelom Cerkno 

Na delavnici se boste udeleženci seznanili z načinom tkanja na tkalske deščice, različni materiali za tkanje ter z najosnovnejšimi vezavami pri tkanih izdelkih. Spoznali boste tkalsko deščico, se preizkusili v tkanju ter si tako izdelali barvito tkano zapestnico prijateljstva ali knjižno kazalo. Za izdelavo izdelka bomo uporabili merceliziran bombaž  ali naravno slovensko ovčjo volno. 

Primerna je za otroke nad 10 let starosti. 

Delavnico bo vodila Tatjana Prezelj Kene iz Cerknega, članica rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija – Cerkno. 

Cena delavnice: 4,00 EUR/udeleženca. 

4.   Delavnica Izdelaj si svoj podritnik z motivom Termalka – delavnica za družine 

  • sobota, 23. julij, 16.00 – 18.00, pred Hotelom Cerkno 

Na delavnici se boste spoznali z volno, pripomočki in tehniko suhega polstenja. Na podlago iz filca boste s pomočjo igle za filcanje oblikovali motiv Termalka. 

Termalko, ki je star že več kot 300 milijonov let, se je po dolgem spancu prebudil v kraju, ki mu ni poznan. Spoznava Cerkno, vendar na pustolovščino nikoli ne odide sam. Pridružite se mu v Cerknem in mu pomagajte odkriti skrivnosti Cerkljanske. Ob pustolovščini pa si izdelajte še svoj podritnik. 

Cena: 40,00 EUR (izdelava 1 izdelka). Predhodno plačilo se izvede ob prijavi. 

V ceno je vključen material, uporaba pripomočkov (tri igle) in udeležba na delavnici. Uporaben končni izdelek odnesete s seboj domov. Delavnica je primerna je za odrasle in za otroke nad šest et starosti, ob prisotnosti staršev. *Igle za filcanje so ostre, zato je pri delu potrebna določena spretnost in previdnost. Udeležba otrok ob obvezni prisotnosti staršev. 

V primeru udeležbe posameznika je možen motiv po izbiri. 

Delavnico bo vodila Metka Prezelj iz Cerknega, članica rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija – Cerkno. 

Več informacij o Termalku in Termalkovi pustolovščini najdete na: 

Informacije in obvezne predhodne prijave se sprejemajo pri Rokodelski sekciji Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno na e-mail naslov: alenka.rupnik@siol.net ali na tel. št.: 070 704 470 najkasneje do 20. julija oziroma do zasedenosti prostih mest. Število mest je omejeno. 

Delavnice bodo izvedene v primeru zadostnega števila prijav. 

ponedeljek, 18. julij 2022
Festival LARFA ART CERKNO 2022 vabi na rokodelska doživetja
Festival LARFA ART CERKNO 2022 vabi na rokodelska doživetja  - tkalske-descice-jpg.jpg Festival LARFA ART CERKNO 2022 vabi na rokodelska doživetja  - statve-sal-jpg.jpg Festival LARFA ART CERKNO 2022 vabi na rokodelska doživetja  - podritnik-izdelava-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe