×

Feldban

Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja v letu 2020 ponovno povezuje Logatec, Idrijo in Cerkno

Predvsem dediščina 1. svetovne vojne je skupni imenovalec evropskega projekta, v katerem bo šest partnerjev javnosti izpostavilo najmočnejše vojaške opomine, ki so v času Prve svetovne vojne povezovale to območje – zaledje Soške fronte. Projektni partnerji LAS s CILjem, Občina Logatec, Občina Idrija, Občina Cerkno, ICRA d.o.o. Idrija in Zavod za turizem Idrija bodo za projekt namenili 153.476,46 EUR, zanj pa pridobili 82.050,00 EUR sredstev sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Projekt povezuje prebivalce, stroko in ljubitelje zgodovine

Občine Logatec, Idrija in Cerkno so projekt ob pomoči Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije (predvsem zaradi pridobivanja soglasij) pripravljale dalj časa, izvedbo na terenu pa bomo zaključili v letu 2020. 

V tej operaciji izpostavljamo predvsem vojno dediščino 1. svetovne vojne, še posebej feldban kot dediščino zaledja Soške fronte. Feldban je bila ozkotirna železnica, ki je bila namenjena oskrbi bojišča. Izredno hitro so od logaške železniške postaje do Godoviča in naprej do Črnega Vrha ter skozi Zadlog in gozdove Trnovske planote proti Lokvam položili montažni feldban. Drugi krak feldbana je potekal iz Godoviča proti Straži in Dolenji Trebuši. Celotna dolžina feldbana z obema krakoma je bila dolga okroglih 100 kilometrov. 

Urejena mulatjera na Cerkljanskem, v kratkem voden ogled

V naravi je pot feldbana ponekod zaraščena in manj varna za pohodnike, zato smo jo na Idrijskem uredili, da bo prehodna kot pohodniška pot. Cerkljanski del trase feldbana ni nikoli v celoti služil svojemu namenu, so pa po mulatjeri od Reke do Šebrelj oskrbovali zaledne položaje in tretjo obrambno črto soške fronte. Feldban iz Godoviča (iz francoske ceste) do ceste v Idrijsko Belo (v Strugu) je podjetje Kaskader uredilo že v marcu 2020, mulatjero pa v juniju 2020. V poletnih mesecih pa bodo potekali prvi vodeni ogledi oz. pohodi po obeh urejenih poteh. Obe poti bosta opisani in primerno opremljeni, tako da bodo pohodniki, obiskovalci naših krajev našli poti in se ob izjemni dediščini naužili tudi naravnih lepot in čudovitih razlgeledov.

V Logatcu »pika na i« z repliko podobne lokomotive kot je gradila tunel

Prav posebna pridobitev bo v Logatcu na ogled predvidoma septembra 2020. Pridobilo se bo namreč repliko podobne lokomotive kot je bila tista, s katero so zgradili ta tako unikaten tunel. Gre za repliko v merilu 1 : 1, dimenzij 5 x 1,6 x 2,9 m. Tovrstne lokomotive so bile narejene predvsem za gradnjo tunelov, zato so v primerjavi s tovornimi lokomotivami zelo majhne. Lokacija postavitve sovpadala s krajem, kjer je prvotna vozila in stala in sicer na trasi feldbana. Od zahodnega vhoda v tunel  bo oddaljena približno 120 m, videlo pa se jo bo že s parkirišča pred Upravnim centrom Logatec.

Replika lokomotive bo po zaključku tega projekta predlagana kot izhodiščna točka za turistični obisk feldbana. Predstavitev nove ponudbe bo na spletnih straneh projektnih partnerjev ter v medijih, saj želimo, da nas naša skupna zgodovina združuje in nikoli več razdvaja.

Vir podatkov:

- Na obrobju pekla, Idrijsko in Cerkljansko 1914 – 1919, Katalog razstave; Mestni muzej Idrija, 2018 

- V zaledju soške fronte (Mira Hodnik: Vojaške železnice), 

- Železnica na Logaškem (dr. Marko Frelih: Logaški tunel),

- Tunel pod Naklom, del železniške proge Logatec – Črni vrh (Miran Nagode: Vrtanje tunela pod Naklom 1916)

- https://sl.wikipedia.org/wiki/Ozkotirna_%C5%BEeleznica

- https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezni%C5%A1ka_proga

Pripravili: Jožica Lazar in za Renata Gutnik.

torek, 09. junij 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe