Na vsebino
×

Prilagoditev kmetovanja novim razmeram 2022

Zaradi vojne v Ukrajini z marcem 2022  Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) podaja različne nasvete za blažitev stanja na kmetijah.

KGZS budno spremlja stanje varnosti preskrbe s hrano po vsem svetu prek združenj na EU ravni COPA COGECA ter na podlagi stanja v Sloveniji. Obstaja namreč upravičena bojazen, da bodo države z omejevanjem mednarodne trgovine skrbele predvsem za lastno oskrbo na trgih pšenice, ječmena, oljnih semen in koruze za prehrano ljudi in živali. Kratkoročne napovedi oskrbe z energenti ter tudi gnojili niso optimistične. Napovedujejo se namreč dvigi cen gnojil, žita, energentov, kar bo ob že tako visokih vstopnih cenah še dodatno otežilo položaj slovenskih kmetov. Prav tako je zaradi pomanjkanja in občutno povišane cene gnojil vprašljiva letošnja setev, podražila se bo tudi krma. To lahko vodi v še večje opuščanje kmetovanja, kar pa si ob napovedanih zaostritvah razmer na prehranskem trgu zagotovo ne moremo privoščiti, saj bi to pomenilo še večjo odvisnost od drugih. Zato moramo spremeniti določene ustaljene tehnologije, setveno sestavo in izkoristiti lastne vire hranil za rastline in živali.

Več informacij in vrsto koristnih nasvetov, kako se hitro prilagoditi novim razmeram najdete tukaj.

petek, 22. april 2022
Prilagoditev kmetovanja novim razmeram 2022

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe