Na vsebino
×

Vabilo rejcem drobnice k včlanitvi v Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno

Društvo rejcev drobnice Idrija – Cerkno je bilo ustanovljeno leta 1997, z namenom, da se vzpodbudi rejo drobnice na naših strmih pobočjih in poveča zanimanje za porabo mesa in mleka drobnice. Društvo je bilo pred leti pod vodstvom Ivana Seljaka eno najbolj aktivnih društev na področju podeželja na Idrijskem in Cerkljanskem. 

Skupina lokalnih rejcev je že pred dvajsetimi leti razmišljala in delovala zelo razvojno. Zavedali so se, da lahko samo z odgovornim delom pri reji in informiranjem javnosti dosegajo večje povpraševanje po jagnjetini. Tako so v okviru društva izdali knjižico z naslovom Dobrote iz drobnice. Gre za eno prvih knjižic v Sloveniji namenjenih zgolj receptom jedi iz jagnjetine. Knjižica je bila izdana leta 2000 v pomoč rejcem in kupcem, gospodinjam in gospodinjcem. V njej so bili že vključeni nasveti o pripravi in obdelavi mesa, več kot 40 jedi za pripravo jedi iz mesa in nekaj receptov za jedi iz mleka. Med njimi seveda recept za pripravo idrijske bakalce, zeljševke s suhim ovčjim mesom, pisalo se je tudi že o specialiteti kot je sladoled iz kozje skute. 

V zadnjem obdobju je delovanje stagniralo, nikoli pa ni zamrlo. Priprave na ponovno vzpostavitev društva so potekale v okviru ožje skupine članov, Vojkom Golobom, Juretom Podobnikom, Primožem Jesenkom, rokodelko Alenko Rupnik, ter v sodelovanju z razvojno agencijo ICRA d.o.o. Idrija. Društvo bo v prihodnje pomemben dejavnik reje drobnice in razvoja našega podeželja. Na občnem zboru društva, ki je potekal 31. maja se je izvolilo novo vodstvo in predstavnike organov društva, sprejele so se spremembe statuta društva, ustanovila se je rokodelska sekcija in sprejel pravilnik o delovanju rokodelske sekcije, potrdil se je predlog plana dela za leto 2021. Ob ponovni vzpostavitvi društva smo naredili še en korak naprej in sicer z ustanovitvijo rokodelske sekcije s ciljem ohranjanja, izvajanja in promocije rokodelskih dejavnosti in izdelkov povezanih z rejo drobnice. Dopolnjeni statut bo društvu v prihodnje omogočal širše delovanje in razvoj. Vodstvo društva je prevzel Jure Podobnik iz Otaleža, vodenje rokodelske sekcije pa Alenka Rupnik iz Idrije. 

Cilj ponovne vzpostavitve društva z novim vodstvom je nadgraditi povezovanje in mreženje rejcev, ki jih je na Idrijskem in Cerkljanskem danes čez dvesto. Razvoj in vzvodi za izboljšanje stanja na področju reje drobnice, za dvig kvalitete prireje mesa in mleka drobnice kot tudi volne kot vedno bolj uporabne surovine, se začne na terenu, pri rejcih. Tako društvo v sodelovanju z ICRA d.o.o. Idrija nadaljuje razvojno delo na področju reje drobnice. V tem obdobju so lahko tako rejci že prisluhnili nekaterim strokovnim predavanjem v okviru projekta na temo razvoja lokalne ponudbe Dobimo se na tržnici 4. 

Prisluhnili so aktualnim temam na področju zdravstvenega varstva drobnice, preprečevanja vnosa bolezni v rejo in preprečevanja zajedavskih bolezni. Dve predavanji sta se nanašali na nadzorovano pašo drobnice ter na podaljševanje jesenske paše za drobnico. Izobraževali so se tudi na področju pravilnega striženja ovac, pravilnega rokovanja z živalmi ter sortiranja ovčje volne. Rokodelska sekcija se je s predenimi, polstenimi, tkanimi in pletenimi izdelki iz ovčje volne letos že predstavila v Idriji, Cerknem, Podčetrtku in Lendavi.

V prihodnje bo društvo še naprej delovalo v smeri izobraževanja in informiranja rejcev drobnice na tem območju, njihovem povezovanju ter promociji izdelkov iz drobnice. V okviru rokodelske sekcije pa se bo organiziralo izobraževanja in spodbujalo ponovno uporabo ovčje volne v rokodelske namene.

Lepo vabljeni vsi, tako rejci kot tudi ljubitelji in podporniki reje drobnice na tem območju, da se včlanite v društvo in tako pripomorete k boljšemu in učinkovitejšemu delovanju društva. 

Več informacij prejmete pri predsedniku društva Juretu Podobniku, na tel. številki M: 041 580 701. 

Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno in ICRA d.o.o. Idrija 

četrtek, 14. oktober 2021
Vabilo rejcem drobnice k včlanitvi v Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno
Vabilo rejcem drobnice k včlanitvi v Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno - img-20210522-112017-resized-20210522-014214001-jpg.jpg Vabilo rejcem drobnice k včlanitvi v Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno - img-0029-jpg.JPG

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe