Na vsebino
×

Ariadnina nit - razstava eksperimentalne skupine Čipkarske šole Idrija

Oktobra letos bomo prešteli 145 let delovanja čipkarske šole v Idriji, najstarejše čipkarske šole na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno. Častitljivi jubilej čipkarske šole bomo obeležili z razstavo »Ariadnina nit«. S tem nadaljujemo praznovanje jubilejnega leta Gimnazije Jurija Vege Idrija, v katerem poleg 145 letnega delovanje čipkarske šole, obeležujemo tudi 120 let prve slovenske realke. 

V Čipkarski šoli Idrija od leta 2015 dalje deluje eksperimentalna skupina odraslih klekljaric, ki čipke ne le klekljajo, temveč jih v celoti ustvarjajo – od ideje do skice, preko vzorca do čipke. Njihovi izdelki bodo predstavljeni na razstavi »Ariadnina nit«. 

Razstavljene čipke so drugačne od običajnih. So izdelane v barvah, z neobičajnimi materiali. Kljub eksperimentiranju z barvami in materiali, ali pa morda prav zato, pa vseeno odražajo kakovost in odličnost v izdelavi. Namen razstave je tudi, da ozavešča in spodbuja k ohranjanju in dvigovanju kakovosti ročno klekljanih idrijskih čipk. 

Razstavo organizira Mestni muzej Idrija in je del Festivala industrijske kulture, ki ga organizirajo Občina Idrija in ID20. Več o Festivalu na https://www.betrib.si/ 

Sodelovanje Čipkarske šole Idrija pri pripravi koncepta razstave, strokovno sodelovanje pri pripravi, izvedbi in evalvaciji razstave poteka v okviru projekta Roko-delci. Projekt Roko-delci je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljana pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Gimnazija Jurija Vege Idrija.

Več o razstavi si lahko preberete v tukaj. Morda se tudi srečamo, seveda ob upoštevanju PCT pogoja.

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija je vodilni partner v projektu Roko-delci.

   torek, 21. september 2021
Ariadnina nit - razstava eksperimentalne skupine Čipkarske šole Idrija

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe