×

Zaključno e-srečanje projekta sodelovanja LAS Digitalne rešitve ZA izzive podeželja

V sredo, 7. 4. 2021, je po spletu potekalo zaključno srečanje projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin (LAS) Digitalne rešitve ZA izzive podeželja, ki ga je izmed štirih sodelujočih LAS organiziral LAS s CILjem.

Na srečanju smo povzeli rezultate projektnih aktivnosti, sami udeleženci projekta, pridelovalci in izdelovalci iz vseh LAS-ov pa so predstavili, kaj so s sodelovanjem pridobili v samem projektu. Spoznate jih lahko na njihovi skupni spletni strani https://www.lokalna-ponudba.si/. Predstavili so tudi, kako je uporaba digitalne tehnologije dandanes že neizogibna v vsakdanjem življenju ter pri vodenju gospodarskih dejavnosti, posebno na podeželju, ki je bolj oddaljeno od storitvenih dejavnosti in druge infrastrukture. Naše podeželje veliko ponuja za kvalitetno življenje in delo, z znanjem uporabe računalnika in druge IKT tehnologije v svoj prid pa njegovi prebivalci lahko zapolnijo kakšno vrzel.

Pri vseživljenjskem učenju uporabe računalnikov smo tako poskusili pripomoči tudi v projektu sodelovanja LAS Digitalne rešitve ZA izzive podeželja, kjer smo s pomočjo »mobilne učilnice«, računalniške in druge opreme za izvedbo tovrstnih izobraževanj le-ta izvajali čim bližje tistim, ki jih potrebujejo in jim ponudili tiste vsebine, ki so si jih sami izbrali. Žal je epidemija Covid-19 zahtevala prilagoditve tudi pri izvedbi teh izobraževanj. V okviru projekta se bo do njegovega  zaključka izvedlo 414 sklopov izobraževanj. O rezultati za Idrijsko-Cerkljansko si lahko preberete na spletni strani LAS s CILjem tukaj in ogledate tukaj.

Na srečanju so vse udeležene nagovorili tudi gostje, ga. Alina Cunk Perklič, Kabinet ministra MKGP ter vodja Koordinacijskega odbora CLLD (pristopa za lokalni razvoj, ki ga vodi Skupnost), ga. Tadeja Prilesnik, višja svetovalka in nosilka ukrepa LEADER za razvoj podeželja pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ter g. Berto Menard, predsednik LAS s CILjem. Poudarili so pomen več nivojskega sodelovanja, na lokalnih območjih lokalnih organizacij iz javnega, nevladnega in gospodarskega sektorja, o pomenu širjenja znaj in praks tudi izven lokalnosti preko podobnih projektov sodelovanja LAS, kot je pravkar zaključujoč se, ter sogovorništvu LAS s pristojnimi službami ministrstev, ki oblikujejo strategije ter ukrepe za prihodnost. Tista bližajoča prihodnost je naslednja finančna perspektiva EU 2021 – 2027, s pomočjo katere nato npr. v okviru ukrepa LEADER na lokalnem nivoju uresničujemo zastavljene razvojne cilje z različnimi projekti.

Torej, če zasledite še katero razpisano izobraževanje računalništva, ki bi vas zanimalo, se hitro prijavite, saj je število mest udeležencev  omejeno in ponovitve izobraževanja v okviru projekta sodelovanja LAS Digitalne rešitve ZA izzive podeželja ne bo več.

 

V projektu sodelovanja LAS z nazivom Digitalne rešitve ZA izzive podeželja na lokalnem območju sodelujejo in sofinancirajo aktivnosti Občina Cerkno, Občina Idrija, ICRA d.o.o. Idrija in LAS s CILjem. Za vsebino objave je odgovorna ICRA d.o.o. Idrija. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa za razvoj podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja določen za izvajanje programa razvoja podeželja RS 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

petek, 09. april 2021

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe