Na vsebino
×

Pedagoški programi na temo dediščine prve svetovne vojne »Otroci vedo, kaj je vojna«

V okviru projekta sodelovanja med LAS-i POT MIRU – dediščina prve svetovne vojne smo z namenom osvajanja znanja, razumevanja zgodovinskih dejstev in pozitivnega odnosa do dediščine 1. svetovne vojne na Idrijsko-Cerkljanskem zasnovali nove pedagoške programske vsebine. Naslovili smo jih Otroci vedo, kaj je vojna. S tem želimo izpostaviti pomembnost poznavanja teme vojne in njenih posledic ter pomembnosti vzgoje za mir in nenasilje. Želimo prispevati k razbitju mita, da so otroci premladi, da bi lahko razumeli tako zahtevno temo kot je vojna.

Programi so prilagojeni različnim starostnim skupinam, in sicer I., II. in III. triadi osnovnih šol. Oblikovani so za sledeča urbana središča: Godovič, Črni Vrh, Cerkno in Šebrelje. Pripravljeni so na način, da glede na posamezno lokacijo vključujejo posebnosti vojne dediščine na terenu: ostaline, spomenike, muzeje in muzejske zbirke ter tematske poti.

Uporabi se jih lahko tekom rednega/formalnega izobraževanja ali v okviru neformalnega izobraževanja. Del programa se izvaja v sklenjenem krogu, s čimer se želi pri udeležencih ustvariti občutek enakovrednosti, ozavestiti pomen zbranega poslušanja in pretočne, mirne in spoštljive komunikacije. Poleg fotografskega in slikovnega gradiva ter izbranih predmetov smo za vsako izmed izbranih lokacij pripravili specifično učno gradivo – delovni list, ki ga udeleženci izpolnijo samostojno po zaključku programa.

Pedagoške programe so zasnovali v Mestnem muzeju Idrija. Na terenu se je tekom projekta izvedlo vsaj osem pilotnih izvedb pedagoških programov, tako v Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, Cerknem in v Šebreljah. Prva predstavitev namenjena šolam, pedagogom, turističnim vodnikom in stroki je bila izvedena v okviru spletnega dogodka na temo dediščine prve svetovne vojne, ki je potekal 3. novembra. Predstavitev sta pripravila snovalca vseh štirih pedagoških programov Marija Terpin Mlinar in dr. Miha Kosmač, zgodovinarja iz Mestnega muzeja Idrija.

Več o zasnovi pedagoških programov si lahko preberete na povezavi: Zasnova pedagoških programov na temo dediščine prve svetovne vojne »Otroci vedo, kaj je vojna.«

Projekt Pot miru – dediščina prve svetovne vojne je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so: LAS Dolina Soče, LAS s CILjem, LAS Gorenjska košarica, LAS v objemu sonca, LAS Vipavska dolina.


torek, 17. november 2020
Pedagoški programi na temo dediščine prve svetovne vojne »Otroci vedo, kaj je vojna«
Pedagoški programi na temo dediščine prve svetovne vojne »Otroci vedo, kaj je vojna« - photo-resizer-2020-11-17-11-13-08-jpg.jpg Pedagoški programi na temo dediščine prve svetovne vojne »Otroci vedo, kaj je vojna« - photo-resizer-2020-11-17-11-13-01-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe