×

Pohod po mulatjeri od Reke do Šebrelj

Iz doline Idrijce je speljana lepa razgledna pot na Šebreljsko planoto. Mulatjera je bila zgrajena v času prve svetovne vojne v sklopu tretje obrambne linije, pred kratkim pa je bila obnovljena in urejena tudi z varovalnimi ograjami. 

Cerkljanska je bila v času prve svetovne vojne, predvsem pa z odprtjem soške fronte, izjemnega pomena za zagotavljanje nemotenega delovanja celotnega sistema vojaške logistike. Poleg tega je bila cerkljanska del 3. obrambne linije, ki je potekala na območju Šebrelj, del četrte je vključeval Vojsko z okolico. Avstro-ogrski vojaški strategi so namreč zasnovali načrt o obrambnih linijah, ki bi sovražniku preprečevale prodor v notranjost Avstro-Ogrske. 

Nekaj zanimivih dejstev o razmerah v času prve svetovne vojne na Cerkljanskem in  video opis poti najdete na You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu in na pohod po mulatjeri!

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija je partner v projektu Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za razvoj podeželja: Evropa financira v podeželje. 

Za vsebino je odgovorna Idrijsko–Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija. Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa za razvoj podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


sreda, 09. september 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe