Prepletali smo popoldneve

Na Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji smo v sodelovanju z Medgeneracijskim centrom Doma upokojencev Idrija uspešno izpeljali študijski krožek Prepleteni popoldnevi.

Ročna dela niso več le domena naših non in mam, ki zvečer ob gledanju televizije vihtijo kvačko ali pletilke. Kvačkanje in pletenje sta spet postala moderna. Popoldansko zimsko druženje je bilo tako namenjeno začetnicam ne glede na starost, ki so se želele naučiti osnov pletenja in kvačkanja, ter vsem, ki so včasih ti dve ročni deli že obvladale pa so ju sčasoma pozabile.

Zbrala se je generacijsko mešana skupina dam, v želji plesti in kvačkati. Januarske in februarske zimske popoldneve so si tako popestrile s prijetnim druženjem, se naučile plesti in kvačkati, si izmenjale znanja, ideje, vprašanja, odgovore, literaturo itd. Nekatere udeleženke so bile že prave strokovnjakinje in so prišle nadgraditi svoje znanje ter so prijazno pomagale tudi tistim, ki so se s temi ročnimi deli srečale prvič. Naučile so se osnov pletenja s poudarkom na popularnem »grobem« pletenju z velikimi pletilkami in debelo volno ter so se s kvačko v roki z uporabo osnovnih petelj in vzorcev prepustile kreativni domišljiji. Nastali so mehki in topli izdelki, kot so kape, šali, okraski.

Naučile so veliko več kot le osnove kvačkanja in pletenja, zato smo se odločili, da vam rezultate dela pokažemo tudi na razstavi, ki bo postavljena v Domu upokojencev Idrija, d.o.o. v marcu 2015. Vabljeni na ogled.

Zahvaljujemo se obema animatorkama Anji Golob in Aniti Česnik Mažgon ter Klavdiji Kobal Straus iz Medgeneracijskega centra Doma upokojencev Idrija, kjer so krožek gostili.

Foto: Klavdija Kobal Straus