V soboto v Idriji uspela že 10. Kmečka tržnica 

V Idriji se je v soboto, 4.10. odvijala že 10. Kmečka tržnica. Gre za jesensko prireditev, s katero organizatorji krepimo prepoznavnost in zavedanje o pomembnosti pridelave in porabe lokalne hrane in drugih produktov ter obenem želimo opozoriti na nove razvojne priložnosti našega lokalnega okolja.

Mestni trg so oživele stojnice lokalnih ponudnikov sira in mlečnih izdelkov, kruha, potic in peciva, sadja in zelenjave, medu in čebeljih pridelkov, izdelkov iz zelišč, idrijskih žlikrofov in suhomesnatih izdelkov, itd, ki so združeni v skupino Kmečka tržnica. Prvič se je v Idriji predstavila ekološka kmetija z izdelki iz ovčjega mleka. 

Množica obiskovalcev je lahko sodelovala v veliki nagradni igri za bogate nagrade z lokalnimi produkti sodelujočih ponudnikov. Izbrali smo najtežji krompir 2014, ki je letos tehtal 1150 g in so ga pridelali na kmetiji Pri Kafurju na Spodnjem Vrsniku. Spoznali smo Mladega gospodarja 2014 Mateja Gantarja, ki letos prihaja iz Godoviča. Obiskovalci prireditve so si lahko ogledali obnovljeni mestni čebelnjak, razstavo različnih gob in razstavo izdelkov iz volne mednarodnega natečaja ˝Sodobna in tradicionalna uporaba ovčje volne˝ v okviru projekta LANATURA.

Obiskovalci so lahko na enem mestu spoznali različne načine obdelave volne, poleg mikanja ovčje volne na ročne mikalnike, ki so ga predstavile članice študijskega krožka "Obelava lokalne ovčje volne z mikalniki" tudi predenje na kolovrat, pletenje, filcanje in tudi klekljanje z ovčjo volno. Na obisk so prišle filcarke iz bližje Italije. Najmlajši so lahko na delavnici ustvarjali ovčke iz volne in v galeriji pod Magazinom poslušali pravljico o ovčki z imenom MILI.

V okviru programa 10. Kmečke tržnice vas turistična kmetija Pr`Jureč vabi še na vikend štrukljev. Ste za drobnjakove štruklje na juhi? Pa korenčkove ali ajdove štruklje s skuto? Kaj pa lešnikove ali orehove štruklje za sladico? Za dodatne informacije in prijave se obrnite na turistično kmetijo Pr`Jureč. Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest.

Organizatorji se skupaj s soorganizatorji in ponudniki zahvaljujemo za številen obisk in opravljen nakup. Vabimo vas na obisk pokrite tržnice, ki je odprta dvakrat tedensko, vsako sredo in vsako soboto. Kupujmo lokalno!

Za več informacij smo dosegljivi na naslov: info@icra.si.

ICRA d.o.o. Idrija